Publikációk a témában

Konferenciaelőadások

  • Erdélyi É., Szekeres D.: Egészség- és környezetvédelem új lehetőségei az élelmiszeriparban, A MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottság Gazdasági Jogi Munkacsoportja és a Europe Direct Szeged közös rendezvénye, Az alapjogvédelem nemzeti, nemzetközi és jogösszehasonlító aspektusai, Szeged, 2013. május 9.
  • Erdélyi É., Boksai D., Szenteleki K., Hufnagel L.: The Role of Biomass in Mitigation of Global Warming, In: Section 5 of the Conference “Technology and Management to Increase the Efficiency in Sustainable Agricultural Systems”: CIGR Proceedings. Konferencia helye, ideje: Rosario, Argentína, 2009.
  • Erdélyi É., Jakuschné Kocsis T., Lovasné Avató J.: Az élelmiszeripari termékek környezeti hatásai és számszerűsítésük nehézségei. Climatters 2018 / Klíma ügye(in)k 2018: Környezet – szűkösség – fenntartható megoldások. Budapest, 2018. május 24. p. 1.
  • Erdélyi É., Jakuschné Kocsis T., Lovasné Avató J.: Sok kicsi sokra megy – Táplálkozással is a klímavédelemért? p. 26 Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése, Mezőkövesd, 2018. október 4-6.
  • Erdélyi É., Lovasné Avató J., Jakuschné Kocsis T.: Green cate-ring, Arccal vagy háttal a jövőnek?: LX. Georgikon Napok, Keszthely, 2018. október 4-5. p. 74
  • Erdélyi É.: Food wastage – problem, and some solutions, 22th International Eco-conference® 10th Eco-Conference on Safe food, Novi Sad, 2018. szeptember 26-28.
  • Erdélyi É.: A társadalmi felelősségvállalás új szempontjai az élelmiszeriparban, BGF KVIK Közgazdasági és Társadalomtudományi Szimpózium, Multidiszciplináris kihívások Sokszínű válaszok #2. 2013. április 15.
  • Karakasné Morvay K.: Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. Előadás, 2017. 12. 08. Elhangzott: Műszaki, technológiai és gazdasági kihívások a 21. században. Tudományos konferencia, Szegedi Tudományegyetem, Szeged
  • Karakasné Morvay K.: 7th International Conference on Sustainable Solid Waste Management, Heraklion, Crete, 2019. 06. 26-29. Poszter: Food waste management in luxury hotels – best practices
  • Lovasné Avató J.: Smart catering – poszter, XIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia, Debrecen, 2019. április 17.
  • Lugasi A.: Fenntartható vendéglátás – gasztroforradalom és/vagy karbonlábnyom-csökkentés. Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése, Mezőkövesd, 2018. október 4-6.
  • Lugasi A.: Fenntartható vendéglátás. Gasztroforradalom és/vagy karbonlábnyom-csökkentés? „Egészségtudatos jövő – fenntarthatóság a táplálkozásban” TÉT Platform Egyesület és a BGE Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ rendezvénye, Budapest, 2018. november 8.
  • Lugasi A.: Fenntartható vendéglátás. XXIII. Primer Prevenciós Fórum, Budapest, 2017. május 18.
  • Lugasi A.: Fenntarthatóság a vendéglátásban. Ne csak a mának, a holnapnak is főzzünk! ,,Felelős turizmus” Nemzetközi Tudományos Konferencia, Szent István Egyetem, GAEK, Békéscsaba, 2016. november 29 – december 1.
  • Lugasi A.: Ne csak a mának, a holnapnak is főzzünk! Fenntarthatóság a vendéglátásban. „Egészséges természet + egészséges élelmiszer = egészséges ember (biodiverzitás, élelmiszerlánc-biztonság, népegészségügy)” Jubileumi Konferencia, Budapest, 2015. november 20.
  • Lugasi A.: Ne csak a mának, a holnapnak is főzzünk. Fenntarthatóság a vendéglátásban. 8. KÖT Szimpózium, BGE KVIK, Budapest, 2016. október 28.
  • Papp A., Magyar N., Lugasi A.: Lifestyle and eating habits of self-defined ovo-lacto vegetarians, vegans, and omnivores. 3rdFoodConf, Budapest, November 29-December 1, 2018.
  • Papp A., Magyar N., Lugasi A.: Ovo-lakto vegetáriánus és vegán táplálkozású felnőttek életmódja és táplálkozási szokásai. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság IX. PhD konferenciája, Budapest, 2019. január 24.
  • Papp A., Magyar N., Lugasi A.: Ovo-lakto vegetáriánus és vegán táplálkozású felnőttek életmódja és táplálkozási szokásai. Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése, Mezőkövesd, 2018. október 4-6.
  • Papp A., Magyar N., Lugasi A.: Vegetarian experience and eating habits of self-defined ovo-lacto vegetarians, vegans, and omnivores In: Legume consumers – Looking at legumes through the consumers’ eye: 2nd Continental Legume Innovation and Networking (LIN) Workshop in Budapest, 2018, szeptember 12., Book of abstracts, pp. 6-7., 2 p.

Konferenciakiadványok

  • Boksai D., Erdélyi É.: Az élelmiszer-előállítás környezeti hatásainak vizsgálata és a fenntartható vásárlói magatartás, In: A magyar élelmiszergazdaság jövője a KAP reform tükrében.: Élelmiszertudomány szekció. Mosonmagyaróvár, 2010. pp. 1-6.
  • Boksai D., Pákolicz O., Erdélyi É.: Examples of how food production process could support the environment, In: Nikola Aleksic (szerk.) 16th International Eco-Conference, 7th Eco Conference on Safe Food: Climate and production of safe food. Ecological Movement of Novi Sad, 2012. pp. 297-305. (ISBN:978-86-83177-46-2)
  • Csete M., Erdélyi É.: Climate Change and sustainability, an integrated adaptation model – Hungarian Case Study, In: Environmental Protection of Urban and Suburban Settlements. 8th Eco-Conference. Novi Sad, 2009. pp. 169-176.
  • Csete M., Erdélyi É., Lőrincz S.: Sustainable tourism, and its meaning considering the Lake Tisza region development, In: The potential for ecotourism development of the Danube region: 4th International Conference Ecotourism. Novi Sad, 2012. pp. 1-9.
  • Csete M., Erdélyi É.: Local sustainability at Lake Tisza, living under changing climate, In: Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar (szerk.), 51st Georgikon Scientific Conference, 154 p. Keszthely, 2009. pp. 162-169. (ISBN:978-963-9639-34-8)
  • Erdélyi É., Csete M.: Tourism in sustainable rural development, a case study of local adaptation, In: Nikola Aleksic (szerk.) Proceedings of XII International Eco-Conference: Environmental Protection of Urban and Suburban Settlements. Ecological Movement of Novi Sad, 2011. pp. 121-129. (ISBN:978-86-83177-44-8) 
  • Erdélyi É., Pákolicz O., Boksai D.: Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire, In: Herdon Miklós, Szilágyi Róbert (szerk.), Agricultural Informatics 2012 Conference / Agrárinformatika 2012 Konferencia: Innovatív információtechnológiák az agrárgazdaságban: Konferencia kiadvány. 200 p. Debrecen, Magyar Agrárinformatikai Szövetség, 2012. pp. 133-142. (ISBN:978-615-5094-08-8)
  • Erdélyi É., Turcsán A.: Is wine production a challenge for Eger region in the future climate? In: Nikola Aleksic (szerk.) XX International Eco-Conference Safe food: Proceedings. 286 p. Novi Sad, 2016. pp. 189-195. (ISBN:9788683177516)
  • Erdélyi, É.: Thinking of Production while Dealing with Climate Change, Efforts of Taiwan and Hungary, pp. 256-277. In: Vándor János, Beke Judit (szerk.) The Current Issues of Economic and Social Integration in Hungary and Taiwan: Proceedings of the scientific conference of Budapest Business School University of Applied Sciences 22-23 February 2016. 287 p. (ISBN:9786155607712)
  • Fenyvesi É.: A korrupció mérhetősége. In: Hamar Farkas (szerk.) Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok – 4. kötet: A BGF KVIK KÖT tanulmánykötete, 2014/4. pp. 21-33.
  • Fenyvesi É.: Korrupció, amiért beszélnünk kell róla… In: Hamar Farkas (szerk.) Multidiszciplináris kihívások – sokszínű válaszok. BGF KVIK KÖT tanulmánykötete, 2012/1. pp. 9-17.
  • Fenyvesi É.: Mi van a borítékban: kenőpénz vagy hálapénz? In: Ferencz Árpád (szerk.) Erdei Ferenc VI. Tudományos Konferencia: Válságkezelés a tudomány eszközeivel. Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar, 2011. pp. 220-225.
  • Fenyvesi É.: Az ezerarcú korrupció. In: Hamar Farkas (szerk.) Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok. BGF KVIK KÖT tanulmánykötete, 2013/1. pp. 17-27.
  • Hámori A.: A család és a munkavállaló védelmének alkotmányjogi összefüggése az Alkotmánybíróság határozatainak tükrében, In: Multidiszciplináris kihívások – sokszínű válaszok (Szimpóziumkötet, szerk. Hamar Farkas), Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapest, 2012, (170; ISBN 978 963 7159 32 9), 50-56.
  • Hámori A.: Bevezetés a fogyasztók etikai és jogi védelmébe, In: Multidiszciplináris kihívások, Sokszínű válaszok (Szerk. Hamar Farkas–Hámori Antal), Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Budapest, 2015, pp. 6-16., 11 p. (ISBN: 978-963-7159-38-1)
  • Hámori A.: „Merre tovább – gazdaság és társadalom?” Vendéglátás-etika („realitás és esély”), In: Merre tovább? Gazdaság és társadalom, realitás és esély, 10. Tudományos konferenciasorozat a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére, 2010. november 4-5., Budapest, Budapesti Gazdasági Főiskola, 9. (CD; ISBN: 978-963-7159-41-1; ISSN: 1558-8401)
  • Hámori A.: Útkeresések és növekedési lehetőségek a gazdaságban (etikai és jogi aspektusok), In: Változó világ: társadalmi és gazdasági útkeresés, Szerk. Beszteri Béla–Majoros Pál, Veszprém, 2012, MTA VEAB–Budapesti Gazdasági Főiskola–Széchenyi István Egyetem–Pannon Egyetem, (442; MTA Veszprémi Területi Bizottsága Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudományi Szakbizottsága által 2012. május 18-án, Győrben rendezett tudományos konferencia előadásai) 287-292. (ISBN: 978-963-7159-44-2)
  • Hanusz Á., Szalók Cs.: Funkcióvesztett falvak, gyökerét vesztett falusi turizmus, In: Szalók Csilla–Petykó Csilla (szerk.) Változások és kihívások a turizmusban (tanulmánykötet), Budapest, Budapesti Gazdasági Egyetem, pp. 36-47., 12 p. (2017)
  • Harnos N., Erdélyi É.: Sustainable wheat production in a changing climate. In: Veisz O. (szerk.) Climate Change: Challanges and Opportunities in Agriculture: AGRISAFE Final Conference, 484 p., Martonvásár: Agricultural Research Institute of the Hungarian Academy of Science, 2011. pp. 402-405. (ISBN:978-963-8351-37-1)
  • Karakasné Morvay K.: Food waste management in luxury hotels – best practices, In: K. Moustakas; M. Loizidou (szerk.) Proceedings of the 7th International Conference on Sustainable Solid Waste Management, Herakleion, Görögország, Hellenic Mediterranean University, (2019) pp. 1-2., 2 p.
  • Kurgyis Zs., Fenyvesi É.: Főiskolai hallgatók véleménye a korrupcióról. In: Szabóné Erdélyi É. (szerk.). A hallgatói tudományos műhelyekben létrejött kutatási eredmények: Tanulmánykötet BGF KVIK. 90 p. Budapesti Gazdasági Főiskola, 2014. pp. 48-53.
  • Ladányi M., Erdélyi É., Szenteleki K.: The increase of the risk in Hungarian vine production due to climate change, In: C. Parker, S. Skerratt, C. Park, J. Shields (szerk.) EFITA / WCCA 2007, 6th Biennial Conference of the European Federation for Technology in Agriculture, Food and the Environment: CD-ROM Proceedings. Caledonian University,. Konferencia helye, ideje: Glasgow, Egyesült Királyság / Skócia, 2007.07.02-2007.07.05. Glasgow: University of Glasgow, 2007. Paper CD-ROM.
  • Petz K., Turcsán A., Erdélyi É.: Changing climate affects agro-ecosystem sevices, a positive example in Hungary, In: Nikola Aleksic (szerk.) 16th International Eco-Conference, 7th Eco Conference on Safe Food: Climate and production of safe food. Ecological Movement of Novi Sad, 2012. pp. 63-71. (ISBN:978-86-83177-46-2)
  • Pomucz A. B., Csete M., Erdélyi É.: Lake Balaton in the focus of sustainable thinking In: The potential for ecotourism development of the Danube region: 4th International Conference Ecotourism. Novi Sad, 2012. pp. 10-19.
  • Thi Thanh Nga, N., Erdélyi É., Formádi K.: Investigation on Responsible Tourism Tour in Budapest, Hungary pp. 141-150, 10 p. In: S. Syngellakis; U. Probstl-Haider; F. Pineda (Ed.) Sustainable Tourism VIII, Southampton, Witpress, 2018. 279 p.
  • Turcsán A., Erdélyi É., Werners S.: Éghajlatváltozás, és alkalmazkodási stratégiák keresése a szőlőtermesztésben: egy új módszer bemutatása, Adaptációs “turning point” – hogy is nevezzelek? In: Hamar Farkas (szerk.) Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok: a BGF KVIK KÖT tanulmánykötete 112 p. Budapest, 2014. pp. 94-101. (ISBN:978-963-7159-67-1)
  • Turcsán A., Erdélyi É.: Modelling the Effects of Climate Change on Wine Production for Kunság Region In: Nikola Aleksic (szerk.) Safe Food. Novi Sad, Ecological Movement of Novi Sad, 2014. pp. 49-56. (ISBN:9788683177479)
  • Turcsán A., Erdélyi É.: Red pepper and bulb vegetables under changing climate in Hungary In: Nikola Aleksic (szerk.) 16th International Eco-Conference, 7th Eco Conference on Safe Food: Climate and production of safe food, Ecological Movement of Novi Sad, 2012. pp. 53-61. (ISBN:978-86-83177-46-2)

Tudományos közlemények

  • Erdélyi É., Boksai D. (2019) How Can CO2 Emission Be Reduced During Food Production?. In: Palocz-Andresen M., Szalay D., Gosztom A., Sípos L., Taligás T. (eds) International Climate Protection. Springer, Cham
  • Fenyvesi É., Kurgyis Zs.: Mindennapi korrupció – avagy: hogyan gondolkodnak a fiatalok a korrupcióról? Agora: A BGF KVIFK Kulturális – Tudományos Folyóirata, 11. (2014) pp. 21-36. 2014.
  • Hámori A.: A felszolgálási díj és a fogyasztók védelme, in Közjogi Szemle 9. (2016/3.) 49-58.
  • Jakuschné Kocsis T., Erdélyi É., Lovasné Avató J.: Élelmiszerfogyasztás – Klímaváltozás – Kapcsolódási pontok, Lépések a fenntarthatóság felé, Klímavédelem és klímaadaptáció, 23. Évfolyam 4. szám (74.), KÖVET Egyesület, 2018. pp. 16-17.
  • Karakasné Morvay K.: Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK 12:(4) pp. 233-245. (2017)
  • Karakasné Morvay K., Barcsay V.: How Sustainability Meets Luxury in Hotel Events, In: Marton Zs., Németh K., Péter E. (szerk.) III. Turizmus és Biztonság Nemzetközi Tudományos Konferencia Tanulmánykötete, Nagykanizsa, Magyarország : Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz, (2019) pp. 267-278., 12 p.
  • Karakasné Morvay K.: Food Waste Management, In: E. Ineson, M. Hong Tai Yap, V. Nita (szerk.) International Case Studies for Hospitality, Tourism and Event Management Students and Trainees, Iasi, Románia : Editura Tehnopress, (2019) pp. 63-68., 6 p.
  • Lugasi A., Papp A.: Finom, egészséges és népszerű: Gasztronómiai kihívások gyermek- és fiatalkorban, In: Antal E., Pilling R. (szerk.) A magyar gyermekek és fiatalok életmódja: táplálkozás, testmozgás és lélek – Fehér Könyv a TÉT Platform Egyesület kutatásainak adatai alapján, TÉT Platform Egyesület, Budapest (2018) pp. 70-73., 4 p.
  • Pákolicz O., Boksai D., Erdélyi É.: Az innováció a környezettudatos vásárlás szolgálatában, ECONOMICA (Szolnok) 5:(2. különszám) pp. 71-79. 2012.
  • Papp A., Lugasi A.: Fenntarthatóság a vendéglátásban. ÚJ DIÉTA: A Magyar Dietetikusok Lapja (2001-) 27:(2-3) pp. 19-22. 2018.
  • Szalók Cs., Holczerné Szentirmai Á., Probáld Á., Kovácsné Székely I., Kővári I.: A Balaton-régió települései turisztikai fejlettségének vizsgálata a turisztikai komplex mutató (TKM) segítségével, Prosperitas 4:2., pp. 81-110., 30 p. (2017)

Szakdolgozatok, TDK-, OTDK-dolgozatok, hallgatói előadások

  • Barcsay V.: Critical analysis of the relation between sustainability and luxury in the event management of Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, 2019 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Csarnai A.: Az élelmiszerpazarlás csökkentési lehetőségei egy németországi ötcsillagos szálloda room service részlegén, 2019 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Le Lan P.: Analysing food waste in the tourism sector in Budapest, Hungary, 2017 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Rácz K.: Analyzing food waste through a sample of a restaurant, 2018 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Safarcsik N. (BA-szakdolgozat): Élelmiszer pazarlás csökkentés lehetőségei a hazai kiskereskedelemben (témavezető: Erdélyi É.), nívódíj, azonos témában előadás a Tehetségekkel a Fenntarthatóságért program keretében (BGE, 2018. október 5-6.).
  • Somogyi Cs. (TDK-dolgozat): Feketén vagy fehéren? A hallgatók foglalkoztatásának jellemzői (témavezető: Fenyvesi É.), 3. helyezés (2018)
  • Szabó A. (TDK dolgozat): Az élelmiszerpazarlás és az étkezési szokások összefüggésének vizsgálata a szakképzésben tanulók körében (Témavezető: Karakasné Morvay K.) Különdíj
  • Tajmanov V.: Az élelmiszerpazarlás csökkentési lehetőségeinek vizsgálata egy ötcsillagos szállodában, 2019 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Tamásy A.: Az élelmiszerpazarlás kritikus pontjainak vizsgálata egy budapesti, ötcsillagos szállodában, 2018 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Thi Thanh Nga, N. (MA-szakdolgozat): Investigation on Responsible Tourism Tour in Budapest, Hungary (témavezető: Erdélyi É., Formádi K.), azonos témában előadás nemzetközi konferencián (Bécs, 2018. május 2-4.)
  • Vámos L.: Analysis of attitude regarding food losses among Budapest boutique hotel employees and possibilities of awareness raising, 2018 (témavezető: Karakasné Morvay K.)
  • Várfalvi Y.: Implications of Food Waste Management in Luxury Hotels: A Case Study of InterContinental Budapest, 2019 (témavezető: Karakasné Morvay K.)