A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ a XV. Nemzetközi Online LCA Konferencián

A BGE KVIK kiválósági központja Lovasné Dr. Avató Judit képviseletében részt vett 2020. november 30-án a XV. Nemzetközi Online LCA Konferencián. A hazai életciklus-elemzéssel foglalkozó szakemberek éves fórumán rendszeresen bemutatásra kerülnek az új a kutatási eredmények és diplomamunkák. Az egy napos konferencia központi témája ebben az évben is a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság voltak. Az esemény részét képezték az IS-SusCon Innovációs megoldások a fenntartható építészetért Erasmus+ projekt eddigi eredményeinek bemutatása, a fenntartható építészet népszerűsítése érdekében tett eddigi lépések összefoglalása. Ez utóbbi a hétköznapi ember számára könnyebben értelmezhetővé teszi a fenntartható megoldásokat egy webes applikáció segítségével.

A rendezvén első felében hallhattunk központunk tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó előadásokat:

Sára Balázs beszámolójában az LCA-módszertanhoz szorosan kapcsolódó EPD (környezetitermék-nyilatkozat) és CFP (termék-karbonlábnyom) területén a közelmúltban két életbe léptetett szabványt ismertetett. A karbonlábnyom számításának módszertani változásai mellett (pl. új rendszerhatárok, dokumentációs kötelezettségek, tanúsítási típusok stb.), a sikeres audit egyéb hozzávalóit is összegezte.

Gál Balázs és Bodnárné Sándor Renáta röviden összefoglalták a COVID-19 járvány következményeinek külföldi tapasztalatokat, majd részletesen ismertették a vendéglátás helyzetét érintő változásokat.

  • Pozitív környezeti hatások:
    • közlekedés, így kiemelten a légiközlekedés visszaeséséből származó emissziók csökkenése,
    • a változatlan igénylik a fogyasztók a fenntartható módon előállított élelmiszereket
    • emelkedett a kereslet a helyi, kisipari termékek iránt
  • Negatív hatások:
    • az egyszer használatos eszközök és csomagolóanyagok (maszkok, kesztyűk, dobozok, nejlonok, stb.) iránt újból megnőtt az igény
    • a vendéglátásban a kiszállításos forma növeli a környezeti terhelést
  • Vendéglátás sajátossága az, hogy:
    • növekedett az igény a kiszállításra (főleg az erős szankciók miatt)
    • új ötletek jelentek meg a korlátozott lehetőségek maximalizálására (új kiszállítási ajánlatok, online főzőkurzus)
    • változatlan az igény a fenntartható működésre
    • a vendéglátóegységek nagy részénél csökkent a forgalom, emiatt kisebb-nagyobb értékű bevételkiesést szenvedtek el (növelte a munkanélküliséget)
    • a vendéglátás struktúrája változik
    • hirtelen kell megoldani a velejáró feladatokat: kiszállítást, csomagolást, stb.

A változásokat a kiszállítást végző éttermeknek kiküldött kérdőíves felméréssel ellenőrizték. Az eddigi, előzetes eredmények alapján a felmérésben részt vevő éttermek

  • 40 %-nál a forgalom értékének több mint háromnegyede kiszállításos formában valósult meg,
  • 100 adag ételhez átlagosan 2,51 kg csomagolóanyagot használnak fel, a csomagolóanyagok összetétele kedvezőtlen (több mint 50%-a nem bio/újrahasznosítható)
  • 88,9%-a tervezi, hogy változtat a felhasznált csomagolóanyag típusán
  • kiszállítási távolsága megnőtt (harmaduknál 75%-nál nagyobb mértékben)
  • a készételek kiszállítása miatt átlagosan 63,28%-kal nőtt a karbonlábnyom
  • a fokozott csomagolóanyag-felhasználás miatt 43,46%-kal magasabb CO2-terheléssel kell számolni (2019-hez képest)

Liang Zhiwei a speciális tulajdonságú konyhai hulladék feldolgozása során az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a savasodást, az eutrofizációt, a fotokémiai ózonképződést és a konyhai hulladék ökológiai toxicitását értékelte Xi ‘an kínai városban az életciklus-elemzés módszerével. Hat ártalmatlanítási forgatókönyv környezetre gyakorolt hatását elemezte. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szemét osztályozás utáni ártalmatlanítása jelentősen csökkentheti az ártalmatlanítási folyamat környezetre gyakorolt hatását. Az osztályozott égetéshez képest a dehidratációs égetés kevesebb szennyezést eredményez. A háztartásban történő belső ártalmatlanítás nagyobb energia-kibocsátást eredményez, mint a vizsgált többi forgatókönyv, és megvalósíthatósága a városi csatornák szerkezetétől függ. Liang Zhiwei végül azt javasolta, hogy az osztályozás utáni víztelenítés, az égetés és a komposztálás kezelési módszere célravezetőbb Xi ‘an városban a hulladéklerakók, a vegyes égetés helyett.

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.