Körforgásos gazdaság a családokban – Erasmus+ projekttalálkozón Portugáliában

A Family Circle Erasmus+ projekt – amelyben ír, bolgár, svéd, magyar, angol, ciprusi, portugál, lengyel partnerek vesznek részt – családi tanulási megközelítést javasol a körforgásos tudatosság fejlesztésére, átfogó és új módszerekkel a tanulók, és tanítók számára, figyelembe véve a különböző korcsoportok érdeklődését és sajátosságait.

A magyar partner témái elsősorban a szolgáltatásmegosztás, a környezetterheléshez való hozzájárulásunk a mindennapi élet során, az élelmiszerhulladék csökkentési lehetőségei háztartáson belül és annak kezelése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás témakörhöz kapcsolódik, ezek hátterének megértése különböző korosztályok számára, a benne rejlő lehetőségek és kockázatok feltárása más-más szinteken, a jó gyakorlatok megosztása. Ehhez szorosan kapcsolódnak a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ keretében is kutatott témakörök.

A projekt márciusi második találkozóján a magyar partnert Dr. Végh Ágnes és Dr. Erdélyi Éva (KVIK MITO) önkéntes szakértők képviselték, akik oktatásmódszertani szempontból és tartalomban is segítették a munkát. A felnőttképzés és családi tanulás során is hangsúlyt kapnak a digitális eszközök. A fiatalabb gyerekek számára képregények készülnek, az iskolás korosztály számára pedig a konzorcium különböző szintű kisebb és nagyobb kutatási feladatokat készít elő, médiagazdag forrásokkal. A találkozó témája a fejlesztés fázisainak áttekintése volt, továbbá megfogalmazódtak a szülők műhelyének keretlehetőségei. Ehhez a szakértők tréningeket tartanak majd a jövőben, ezzel kapcsolatos tervek is felvetődtek Lisszabonban, emellett a résztvevők a készülő kézikönyv szerkezetét is megvitatták. Készülnek tipp-lapok a családi tanulási modell könnyebb elsajátításához. A résztvevők fontosnak tartják a családok megszólítását, amelyben hangsúlyos a kommunikáció módja és szerepe, valamint kidolgozni annak módszereit, hogy hogyan lehet a körforgásos gazdálkodás szemléletét érthetően, gyakorlatiasan megtanítani és megtanulni családi környezetben, a családokon keresztül. A szakmai továbbképzési program keretében készülő kihívásoknak nevezett feladatok bevezető, középhaladó, haladó és szakértői szinten kerülnek kidolgozásra.

A program tematikája az év hónapjainak aktualitásai alapján épül fel, tartalmazza az egész évben aktuális hulladékgazdálkodást, a háztartási hulladék csökkentésének és kezelésének lehetséges módját. Emellett az élelmiszerpazarlás kiemelt témaként szerepel, továbbá a tavaszi nagytakarítás idejére tervezett fenntartható divat kérdéseit is körüljárja; a tisztítószerekkel, műanyagfelhasználással kapcsolatos tudnivalókat, hogy mire kell odafigyelni a vízfelhasználás során, mennyiségi és minőségi tényezőket figyelembe véve, de kitér pl. az óceánok szennyezettségére, mint már jelen lévő következmény megismerésére. A családok szempontjából is fontos téma a közlekedés, az energiagazdálkodás, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, és hatásainak lehetséges csökkentése. Az újrahasznosítás (hulladék mint alapanyag) témaköre a személyes ajándékkészítés egyik lehetősége is az ünnepi időszakban, vagy a javítsuk meg, ami elromlott-törekvés. Kreativitással sokat tehetünk, minden kis lépéssel hozzájárulunk a pozitív irányba való változáshoz, ami gazdasági előnyt is jelenthet. Nem elhanyagolható az egészség megőrzése sem, akár a kibocsátáscsökkentés, akár a lelki egyensúly, élhetőbb környezettel összefüggésben. A tudásmegosztással, jó gyakorlatok megismerésével segíthetjük tudatos gondolkodást és életmódot, a szemléletváltást szélesebb körben, ezáltal a közösségünk is erősödik. A komplex megközelítés és mindenki bevonása felhívja a figyelmet arra, hogy egyénként ki mit tehet és az mit jelent, hogyan mérhető, milyen változáshoz vezet, az hogyan mérhető, hiszen az ismeretbővítés mellett a nagyobbak kisebb kutatási feladatokat is végezhetnek ezzel kapcsolatban családon belül, a szülők, illetve tanáraik támogatásával, akiket tréningekkel segítenek a projekt szakértői és az általuk képzett mentorok.

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.