Kerekasztal-beszélgetés a fenntartható vendéglátásról

2020. február 6-án került megrendezésre a Fenntartható vendéglátás és helyi alapanyagok beszerzése című kerekasztal-beszélgetés a Felelős Gasztrohős szervezésében. A rendezvényen Dr. habil Lugasi Andrea, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék vezetője és a kar dékánja is részt vett egyéb, a fenntartható vendéglátás területén aktívan tevékenykedő szakemberek mellett.

A beszélgetésen szó esett arról, megéri-e fenntartható vendéglátósnak lenni, milyen lehetőségeket látnak az élelmiszerfeleslegek adományozására, milyen követendő, jól működő nemzetközi példákat ismernek, és vajon miért pazarolunk több élelmiszert napjainkban, mint 100 évvel ezelőtt.

Azzal kapcsolatban, hogy megéri-e fenntartható vendéglátósnak lenni, a legtöbben a belső motivációt hangsúlyozták az anyagi szempontokkal szemben. Az élelmiszerpazarlás mértékének növekedése mögött az húzódhat meg, hogy napjainkban keresetünk sokkal kisebb hányadát költjük élelmiszerekre, mint 100 évvel ezelőtt. Az élelmiszerfeleslegek adományozásával kapcsolatban mindenki egyetértett abban, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokat mindenképp szem előtt kell tartani, hiszen az egészség védelme az elsődleges. Dr. habil. Lugasi Andrea hangsúlyozta, hogy tapasztalatai szerint is van lehetőség a cateringben megmaradt ételek adományozására, hiszen munkája során számos pozitív példával találkozott már.

A rendezvény végén a kerekasztal résztvevői a gyermekkori szemléletformálást – akár iskolakertek létrehozásával – és a hatékony ismeretátadást emelték ki a számukra legfontosabb területként.

Forrás

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.