November a tudomány hónapja a MITO Klubban is

Érdekes előadásokkal, más programokkal nyílik meg minden novemberben a tudomány fellegvára az érdeklődő látogatók számára. A MITO Klub idén is látogatást szervezett a Magyar Tudományos Akadémiára. A hallgatók azt az előadást választották, amelynek témája A körforgásos gazdaság különböző aspektusai volt. A körforgásos gazdaság kulcskérdése – Az értékkörök működése előadást Dr. Fogarassy Csaba környezetgazdálkodási mérnök, az MTA Körforgásos Gazdaság Osztályközi Állandó Bizottságának alapító tagja és titkára tartotta. A résztvevők bepillantást nyerhettek a körforgásos gazdaság főbb területeibe, üzleti modellekbe, jó gyakorlatokba, a hagyományossal szembeni gondolkodás módjába, annak előnyeibe. Ma már nem értékláncokról beszélünk, hanem értékkörökről. A különböző értékeket és innovatív elemeket az egyes értékkörök szereplői kölcsönösen megosztják egymással, így különösen fontossá válik a széles körű kapcsolati rendszer és együttműködés megléte. Az ilyen fokú együttműködés pedig digitális döntéstámogatást vagy adatelemző technológiai rendszerek használatát igényli, ahol a Big Data rendszerek, az IoT vagy a mesterségesen intelligens rendszerek használata alapkritériummá válik. A gondolatébresztő előadáson elhangzottakat a hallgatók gyakran emlegették későbbi tehetséggondozó foglalkozásokon.

November elején több mint 200 középiskolás diák látogatott el a karunkra, hogy játékos formában megismerkedjen a XXI. század sikerszakmáival, a kar képzési kínálatával, hallgatói kutatások témáival. A KVIK50 jubileumi rendezvénysorozat keretében megrendezett születésnapi partin a diákok rendhagyó módon ismerkedhettek meg a kereskedelem és a turizmus-vendéglátás képzések kulisszatitkaival, a kutatási témák a fenntarthatóság és tudatosítás köré összpontosultak. A diákok megismerhették a lebomló, komposztálható tányérokat, a Milyen témák érdekelnek minket, és érdekelhetnek Téged is? elnevezésű programon résztvevők közül a legügyesebbek haza is vihettek belőle. A vendégek jól érezték magukat, élményekkel gazdagodva távoztak. Hallgatóink pedig új lendületet kaptak kutatásuk folytatásához, illetve szakdolgozat témaválasztáshoz.

A januári záróvizsgákon több fenntarthatósággal kapcsolatos témában végzett hallgatói kutatás is bemutatásra került, sikeres szakdolgozat védés keretében. Nagy Attila például Az élelmiszerkilométer lehetséges szerepe a vendéglátásban témában mutatta be eredményeit, javaslatait a jövőre nézve, amit a munkaerőpiacra lépve is alkalmazni kíván.

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.