Konferenciákon való részvétel fenntarthatóság és körkörös gazdaság témában Krétán

Június végén konferenciasorozatot szervezett a National Technical University of Athens Kréta szigetén, ahol a Fenntartható Vendélátás Kiválósági Központ két altémáját a kutatásvezetők képviselték.

Az első kétnapos rendezvény 2019. június 24. és 25. között került megrendezésre és egyben nyári egyetem is volt PhD-hallgatók számára, 2nd International Conference Adapt2Climate címmel, ahol általánosabb, inkább éghajlatváltozással kapcsolatos témák kerültek előtérbe, bevezetve a később tárgyalt témák időszerűségét. Dr. Erdélyi Éva (MITO) az első napon, a 6. Greenhouse Gases and Climate Change Mitigation szekcióban tartott előadást Carbon dioxide emission, possibilities of reducing it in the food chain címmel. Ezen a rendezvényen a témát tágabb perspektívából közelítették meg a kutatók, a különböző területen való alkalmazkodásra, annak mérésére, esettanulmányokra, modellezésre, döntési módszerekre, kockázatbecslésre, kibocsátáscsökkentésre fókuszálva.

http://uest.ntua.gr/adapt2clima/proceedings/proceedings.html

Június 26. és 28. között a 7th International Conference on Sustainable Solid Waste Management konferenciával folytatódott a program Heraklionban, ahol Karakasné dr. Morvay Klára (Vendéglátás Tanszék) és dr. Erdélyi Éva (MITO) kutatóink mutatták be eredményeiket Food waste management in luxury hotels – best practices és Steps towards carbon footprint, and its reduction – focusing on frozen products címmel.

http://uest.ntua.gr/heraklion2019/proceedings/proceedings.html

A konferenciákon bemutatott eredményeket nemzetközi folyóiratokban publikálják. Az első meghívás a széndioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos előadás eredményeinek bemutatására a konferencia másnapján az Advances in Ecological and Environmental Research (USA) nevű folyóirat részéről érkezett.

A konferencia témái között szerepeltek a megelőzés, az okostechnológiák, a bio-hulladék hasznosítása, hulladékmenedzsment innovatív eljárásai, a hulladék-energia, a termelés, fogyasztás, másodlagos felhasználás, körkörös gazdaság szerteágazó témakörei. Nagy hangsúlyt kapott az alkalmazott tudomány, a kutatási eredmények hasznosítása, a megvalósítás bemutatása.

A gyakorlati példákat a harmadik konferencián ismerhettük meg közelebbről. Június 29-30-án Rethymno-ban tartottak előadásokat a Horizon2020 és a Life projekt keretében elért eredményekről, a The application of circular economy in agriculture and livestock production program keretében. A megvalósult projektek közül többet is bemutattak a helyszínen, többek között a Food4Feed Life projekt egyik mintterületét, akik egyelőre négy luxusszálloda ételmaradékát a napenergia felhasználásával szárítják állateledel gyártásához. Ezután a biogáz-üzemet mutatták be az érdeklődőknek Heraklionban, amely 2017-ben kezdte el működését 500 kW-tal, 2018-ban már 999 KW energia előállítására fejlesztették. Ez egy jó példája a WTE (waste to energy) projekteknek, ahol a régióban keletkezett éttermi, szállodai és bevásárlóközpontokból származó szerves hulladék hasznosítása a cél. A résztvevőknek bemutatták az olívaolaj-finomítót, ahol a zero waste technológiára törekednek, a másodlagos biomassza takarmányként történő felhasználásával. A mezőgazdasági hulladék hasznosítás a narancshéj feldolgozására is kiterjed, szintén Food4 Feed egyik projektjeként. Útközben Rethymno felé Amariban a tejfeldolgozóban tekinthették meg a résztvevők, hogy hogyan érvényesítik a körkörös gazdaság alapelveit, együttműködve a birkatenyésztőkkel. A komplex program harmadik konferenciáján a szakembertalálkozó mellett előadásokat is hallgattak a résztvevők a legújabb kutatási eredményekről.

A konferenciasorozatot parlamenti képviselők, polgármesterek is megtisztelték. Nagyságrendjét jól mutatja, hogy több elutasított részvétel ellenére 85 ország 650 kutatója vett részt. Hat napon keresztül reggeltől estig zajlottak az előadások és az intenzív tapasztalatcsere a The application of circular economy in agriculture and livestock production program keretében. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a pályázati kiírások rendszerét, a bírálati folyamatot is megismerhessék az érdeklődők. A rendezvényen lehetőség nyílt kapcsolatépítésre, hasznos tapasztalatcserére norvég, olasz, cseh, francia, kanadai, koreai kutatókkal, kutatási irányok bővítésére és partnerkeresésre későbbi nemzetközi projektekhez.

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.