Mentes táplálkozás, mentes élelmiszerek – a trendtől a valós igényekig

 Mentes táplálkozás, mentes élelmiszerek – a trendtől a valós igényekig címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a TÉT Platform Egyesület a BGE KVIK-en 2019. május 7-én.

A vitaindító előadást prof. dr. Bánáti Diána, az EFSA korábbi elnöke, a Nemzetközi Élettudományi Intézet (ILSI) korábbi európai igazgatója, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára tartotta. A kerekasztal-beszélgetést Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője moderálta.

A beszélgetés témájának alapjául az a tény szolgált, hogy világszerte dinamikusan nő a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek forgalma, egyes országokban évente akár 25-30 százalékkal többet adnak el belőlük. A TÉT Platform korábbi reprezentatív felmérésében a megkérdezett 1019 fő 37 százalékának fontos szempont a kalóriaszegénység, laktóz- vagy gluténmentes élelmiszert többé-kevésbé rendszeresen viszont már a vásárlók 12 százaléka keres. Eközben a laktózérzékenység előfordulása ennél jelentősen kisebb, a cöliákiában érintettek száma pedig a gluténmentes élelmiszereket vásárlók töredékét teszi csak ki. A mentes élelmiszerek iránt mutatkozó jelentős fogyasztói igény az élelmiszer-előállítókat is fejlesztésekre ösztönözte – ami természetesen az érintett betegeknek is hasznos –, azonban a konkrét elvárásokhoz még további újításokra is szükség lehet.

A rendezvényen a mentes táplálkozás háttere mellett a fogyasztói, élelmiszeripari és szabályozói kérdések, valamint a vendéglátás területén felmerülő problémák is szóba kerültek.

Kategória: Hírek és események | A közvetlen link.