Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának vizsgálata nemzetközi szinten

Egy, a Nature Communications-ban megjelent tanulmányban százötvenhat ország élelmiszerláncát vizsgálták huszonöt fenntarthatósági indikátor alapján.

A hét fő domén az alábbi volt: táplálkozás-élettan, környezet, az élelmiszer megfizethetősége és elérhetősége, szociokulturális jólét, élelmiszer-biztonság és -hulladék. A magas jövedelmű országok a több területen jól teljesítettek, leszámítva a környezettel, élelmiszer-hulladékkal, és a táplálék egészségre gyakorolt hatásaival összefüggő indikátorokat. A szerzők szerint az inkább állati eredetű élelmiszer alapúról, egy inkább növényi alapú étrendre való áttérés hozzájárulna az eredmények javulásához az említett országokban.

Forrás: Chaudhary A, Gustafson D, Mathys A (2018) Multi-indicator sustainability assessment of global food systems, Nature Communications, 9: 848, 1-13. |DOI: 10.1038/s41467-018-03308-7

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A közvetlen link.