Az élelmiszerhulladék azonosítása és keletkezésének főbb okai bölcsődei és óvodai étkezdékben

Az életkor növekedésével párhuzamosan nő a tányéron keletkező élelmiszermaradék, amelyen az ebédszünetek struktúrájának fejlesztésével lehetne leginkább javítani – írják svéd kutatók.

A 117 óvodai és iskolai büfét vizsgáló kutatásuk során egyéb érdekes összefüggésekre is fény derült. Nemcsak az életkor, hanem az étkezők mérete is pozitívan korrelál a gyerekek tányérján hagyott étel mennyiségével. Ennek okaként a nagyobb stressz- és zajszintet sejtik. A felszolgálás közben keletkező élelmiszerhulladék mennyisége a csak tálalókonyhával rendelkező étkezdékben magasabb, a teljes körű hűtési és tárólórendszer hiánya miatt. Az élelmiszerhulladék keletkezésének egyik legfőbb oka még mindig a túltermelés, amelyet a hatékonyabb igényfelméréssel és kommunikációval lehetne orvosolni a kutatók szerint.

Forrás: Steen H, Malefors C, Röös E, Eriksson M (2018) Identification and modelling of risk factors for food waste generation in school and pre-school catering units, Waste Management, 77, 172-184, https://doi.org/10.1016/j.wasman.2018.05.024

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A közvetlen link.