Klímabarát éttermi fogások

A Finn Természeti Erőforrások Intézet kutatói egy olyan menüjelölési rendszeren dolgoznak, amellyel támogatni szeretnék a fogyasztók környezettudatos ételválasztását.


A koncepció lényege, hogy az alapanyagok karbonlábnyomának kiszámításával olyan fogásokat terveznek, amelyek karbonlábnyoma legalább 25 százalékkal alacsonyabb a menü átlagához képest. Véleményük szerint egy hosszútávú kampány (kifejezetten az ebédmenükre koncentrálva) releváns hatást fejtene ki a fogyasztói attitűdre. A jelölési rendszer fontos kritériumai között említik a fenntartható halászatból származó halak előnyben részesítését, továbbá hogy a klímabarátként jelölt ételeknek meg kell felelniük a nemzeti táplálkozási ajánlásoknak.

Forrás: Pulkkinen, H., Roininen, T., Katajajuuri, JM. et al. Int J Life Cycle Assess (2016) 21: 621. https://doi.org/10.1007/s11367-015-0913-8

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A közvetlen link.