Fenntartható-e az egészséges táplálkozás? Egészséges-e a fenntartható táplálkozás?

A globális klímaváltozás fenyegetései és a növekvő környezeti terhelés problémája életre hív olyan tudományterületeket, melyek az emberiség étrendjének egészségügyi kérdései mellett annak fenntarthatóságát is vizsgálják. Az aktuális táplálkozási ajánlások felülbírálására fenntarthatósági szempontból komoly igény mutatkozik, hogy a lakosság étrendjét nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi téren is optimalizáljuk.

A magyar fogyasztók étrendjének ökológiai vonatkozásiról szóló adatok hiányosak, ezért több olyan kutatásra lenne szükség, melyek reflektálnak arra az egyre erősödő nemzetközi igényre, hogy fenntarthatóbb civilizációt alakítsunk ki.

Kutatásunkkal az a célunk, hogy környezeti és egészségügyi szempontok mentén is segítsük a lakosság étrendjének finomhangolását. Olyan virtuális étrendi szcenáriókat tervezünk felállítani, amelyek az egészségügyi ajánlással összhangban vannak, miközben a lakosság jelenlegi étrendjéhez képest kisebb környezeti terhelést jelentenek. Az elfogyasztott élelmiszermennyiség tömege és energiatartalma mellett a megfelelő tápanyag összetételre is hangsúlyt kell, hogy fektessünk. Munkánk során meghatározzuk a hazai fogyasztók étrendjének karbonlábnyomát és tápanyag-összetételét, majd ezekhez mérten alakítunk ki környezeti és egészségügyi szempontból is kedvezőbb étrendszerkezeti alternatívákat. Eredményeink hozzájárulhatnak a hazai élelmezési szerkezet és táplálkozási ajánlások környezeti szempontból történő tovább formálásához.

Kutatásunkban meghatározzuk a hazai népesség étrendjének táplálkozásélettani minőségét, valamint környezeti terhelését. A kapott adtok mentén olyan virtuális étrendeket tervezünk, melyek alacsony környezeti terheléssel és a magyar lakosság számára optimális tápanyagösszetétellel rendelkeznek.

A kutatásban részt vevők: Dr. habil. Lugasi Andrea PhD, Papp Andrea Ibolya

Kategória: Kutatási projektek | A közvetlen link.