Pataki-Juhász Attila István bejegyzései

A borravalóból származó jövedelem magasabb lehet, mint az alapbér

Az étteremben dolgozó pincérek jövedelmük 58%-a, míg a bárokban dolgozók jövedelmének 52%-a származik borravalóból egy amerikai kutatás szerint. A következő táblázatban néhány amerikai szolgáltatásban kapott bér, borravaló és azok aránya látható. Forrás: Prix Fixe Accounting (2019)  

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A borravalóból származó jövedelem magasabb lehet, mint az alapbér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A borravaló is hizlalja a GDP-t

A borravaló és a hálapénz jelentős tétel a magyar GDP-ben. A European System of Accounts (ESA) előírásai alapján e tételek is részét képezik egy ország gazdaságának, így a nemzeti számlával kapcsolatos számításokban figyelembe kell venni. A borravaló becslését a KSH … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A borravaló is hizlalja a GDP-t bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A komposztálás fontossága és egy lista arról, mit hasznosíthatunk

Sokan nem tudják, de a háztartási hulladék, valamint a ház körül létrejövő zöldhulladék együttesének mintegy harmada olyan szerves anyag, mely felhasználható komposztáláshoz. Egyrészt értékes komposzt hozható létre belőle, amitől a növények táplálóbbak, a virágok esztétikusabbak lesznek. A másik fontos előny, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A komposztálás fontossága és egy lista arról, mit hasznosíthatunk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bal Damla kutatóhallgatónk tartott előadást fenntartható turizmus témában nemzetközi társadalomtudományi konferencián

2019. szeptember 10-én rendezték Budapesten a Seventh International Mediterranean Social Sciences nemzetközi konferenciát, amelyen Bal Damla kutatóhallgatónk és témavezetője, Dr. Erdélyi Éva is jelen volt, egyedüli résztvevőként Magyarországról.

Kategória: Hírek és események | Bal Damla kutatóhallgatónk tartott előadást fenntartható turizmus témában nemzetközi társadalomtudományi konferencián bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A bioélelmiszerek igen, de a bio- és egyben helyi élelmiszerek még nem terjedtek el a berlini iskolamenzákon

A bio- és helyi élelmiszerek helyzetét igyekeztek feltérképezni Berlin és könyékén német kutatók. Kutatásuk során 14 mélyinterjút készítettek gazdákkal, értékesítőkkel és közétkeztetőkkel. Kiderült, hogy a bioalapanyagok jelentős mértékben jelen vannak az iskolamenzákon, azonban a bio- és egyben helyi élelmiszerek még … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A bioélelmiszerek igen, de a bio- és egyben helyi élelmiszerek még nem terjedtek el a berlini iskolamenzákon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Eddig nem vizsgálták teljeskörűen a vendéglátás és turizmus fenntarthatóságát

Ausztrál kutatók kíváncsiak voltak, milyen oldalról és milyen módon vizsgálták eddig a vendéglátó- és turisztikai szektort fenntarthatóság szempontjából. 1991 és 2015 között 76 darab használható tanulmányt találtak a témában, melyek döntő többsége (69 tanulmány) elsősorban az ökológiai fenntarthatóság szempontjai szerint … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Eddig nem vizsgálták teljeskörűen a vendéglátás és turizmus fenntarthatóságát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2020-ban is a BGE KVIK rendezi az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai döntőjét

Elismerve munkánkat, a színvonalas szervezést és hallgatóink kiváló szereplését, az ötletgazda Olivier Roellinger, valamint a szervezők: a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux felkérésére 2018 és 2019 után ismét … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | 2020-ban is a BGE KVIK rendezi az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai döntőjét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ részvétele a vajdasági magyar pedagógusoknak szervezett Apáczai Nyári Akadémia Természettudományi szekciójában

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ kutatói fontosnak tartják a széles körű tájékoztatást és tudatosítást, az edukációt is. Egy ilyen eseménnyel kezdődött a nyár.

Kategória: Hírek és események | A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ részvétele a vajdasági magyar pedagógusoknak szervezett Apáczai Nyári Akadémia Természettudományi szekciójában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Konferenciákon való részvétel fenntarthatóság és körkörös gazdaság témában Krétán

Június végén konferenciasorozatot szervezett a National Technical University of Athens Kréta szigetén, ahol a Fenntartható Vendélátás Kiválósági Központ két altémáját a kutatásvezetők képviselték.

Kategória: Hírek és események | Konferenciákon való részvétel fenntarthatóság és körkörös gazdaság témában Krétán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot

Az ehető evőeszközök, 100 %-ban lebomló, tisztán növényi (vegán) alapanyagokból készülnek. Környezetbarát ötlet az eldobható műanyag helyettesítésére. A PET palackok mellett az eldobható műanyag evőeszközök használata is jelentősen hozzájárul a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladék keletkezéséhez. Forrás: Impress Magazin

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Magyar diákok díjnyertes ötlete száll szembe az ételpazarlással

Hihetetlen mennyiségű étel megy a kukákba minden évben, miközben könnyen lehet, hogy a pazarlás helyétől nem messze valaki szívesen megenné a kárba menő élelmiszert. Ezen a problémán segítene három magyar gimnazista, akik innovatív megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Magyar diákok díjnyertes ötlete száll szembe az ételpazarlással bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Cégek, akik odaadják a maradék árut a rászorulóknak

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által összegyűjtött élelmiszer évente 300 ezer embernek segít. Tavaly több mint 11 ezer tonna, boltokban megmaradt élelmiszer juttattak jó helyre. Melyek azok az üzletláncok, akik együttműködőek és segítik a mentést? Miért járnak ebben fényévekkel előttünk a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Cégek, akik odaadják a maradék árut a rászorulóknak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Franciaország a világon elsőként betiltotta az élelmiszerek kidobását a szupermarketeknek

Jogszabály kötelezi a francia szupermarketeket arra, hogy a már eladatlan élelmiszereket a szemétbedobás helyett jótékonysági szervezeteknek adományozzák. Az élelmiszer-hulladék és a szegénység megfékezésére létrehozott új törvény be nem tartása komoly szankciókkal jár. Akár 75 ezer euró pénzbírságot vagy két év … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Franciaország a világon elsőként betiltotta az élelmiszerek kidobását a szupermarketeknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Leválthatja a műanyagot az új biocellulóz

Mezőgazdasági hulladékból állítják elő az új növényi csomagolóanyagot, a biocellulózt. A környezetbarát anyag teljesen lebomlik. A biocellulózt egy lengyel cég, a makegrowlab fejlesztette ki. Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök Roza Janusz ötletét fejlesztette tovább.

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Leválthatja a műanyagot az új biocellulóz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva