Pataki-Juhász Attila István bejegyzései

Szemléletváltás erősítése a fiatalok körében – számos szakdolgozat született fenntarthatóság témában

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ oktató kutatói nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a BGE KVIK hallgatói szakdolgozatukat fenntarthatósággal kapcsolatos témában is írhassák – a jövőbe tekintve, mégis felelősen gondolkodva a máról. Végzett hallgatóink tudományosan közelítették meg a környezetterhelés, élelmiszerpazarlás-csökkentés, szemléletformálás, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Szemléletváltás erősítése a fiatalok körében – számos szakdolgozat született fenntarthatóság témában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kutatások, konferenciák

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ élelmiszerpazarlás és környezetterhelés-mérés témájú projektjei keretében Karakasné dr. Morvay Klára és Dr. Erdélyi Éva kutatók önálló és közös eredményeinek, valamint hallgatókkal való együttműködés által született tudományos munkák publikálására került sor, a fentiek mellett a fenntartható … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Kutatások, konferenciák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Körforgásos gazdaság a családokban – Erasmus+ projekttalálkozón Portugáliában

A Family Circle Erasmus+ projekt – amelyben ír, bolgár, svéd, magyar, angol, ciprusi, portugál, lengyel partnerek vesznek részt – családi tanulási megközelítést javasol a körforgásos tudatosság fejlesztésére, átfogó és új módszerekkel a tanulók, és tanítók számára, figyelembe véve a különböző … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Körforgásos gazdaság a családokban – Erasmus+ projekttalálkozón Portugáliában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kerekasztal-beszélgetés a fenntartható vendéglátásról

2020. február 6-án került megrendezésre a Fenntartható vendéglátás és helyi alapanyagok beszerzése című kerekasztal-beszélgetés a Felelős Gasztrohős szervezésében. A rendezvényen Dr. habil Lugasi Andrea, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék vezetője és a kar dékánja is részt vett egyéb, a fenntartható … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Kerekasztal-beszélgetés a fenntartható vendéglátásról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megújult az egyetemi Fenntarthatósági Hálózat

A BGE Fenntarthatósági Hálózat december 9-ei ülésén megújult. A hálózat régi és új tagjait, hallgatókat és munkatársakat az egyetem vezetése kérte fel a Fenntarthatósági Hálózatban való közreműködésre. A KVIK-ről megbízóleveleket Dr. Radácsi Lászlótól, a Fenntarthatósági Tanács társelnökétől vehették át Király … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Megújult az egyetemi Fenntarthatósági Hálózat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az élelmiszerhulladék csökkentésének fontosságára és kezelésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet konferenciákon kutató oktatóink

A Turizmus és Biztonság nevet viselő nemzetközi tudományos konferenciát idén is Zalakaroson rendezték. A konferencia célja, hogy a legújabb hazai és nemzetközi eredményeket a szakértő közönség számára hozzáférhetővé tegye, és teret adjon a szakmában dolgozó szakemberek és kutatók kapcsolatteremtéséhez. A … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Az élelmiszerhulladék csökkentésének fontosságára és kezelésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet konferenciákon kutató oktatóink bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

November a tudomány hónapja a MITO Klubban is

Érdekes előadásokkal, más programokkal nyílik meg minden novemberben a tudomány fellegvára az érdeklődő látogatók számára. A MITO Klub idén is látogatást szervezett a Magyar Tudományos Akadémiára. A hallgatók azt az előadást választották, amelynek témája A körforgásos gazdaság különböző aspektusai volt. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | November a tudomány hónapja a MITO Klubban is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Zero-waste előadás a MITO Klub szervezésében

November közepén vendégeink voltak Pinczés Marianna tulajdonos és Varga Tamás kereskedelmi vezető a Grapoila képviseletében, és a náluk alkalmazott hulladékmentes technológiába avatták be az érdeklődő hallgatókat. Az előadás után hallgatók mutatták be prezentációikat, kutatásaikat, terveiket. Marianna a PSZK hallgatója volt, … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | Zero-waste előadás a MITO Klub szervezésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ témáinak népszerűsítése hallgatók körében, kutató hallgatók eredményeinek bemutatása

Egyetemünk Tudományos Diákköri Konferenciáján november 28-án, az angol nyelvű Turizmus szekcióban első díjat nyert Ali Fadi hallgatónk, Food waste management, the best practices of Accor Hotels in Hungary című pályamunkájával, konzulensei Dr. Erdélyi Éva és Karakasné Dr. Morvay Klára, a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ témáinak népszerűsítése hallgatók körében, kutató hallgatók eredményeinek bemutatása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Coca-Cola üdítőitalos palackjai újrahasznosított tengeri hulladékból

A Coca-Cola bemutatta az első olyan üdítőitalos palackjait, amelyek újrahasznosított tengeri hulladék felhasználásával készültek. Ez az első lépés annak demonstrálására, hogy eljön az idő, amikor az élelmiszeripar a tengerek és óceánok összes hulladékát hasznosítani fogja.   A Coca-Cola legyártotta első … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A Coca-Cola üdítőitalos palackjai újrahasznosított tengeri hulladékból bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A műanyag palackok visszagyűjtését ösztönző rendszert vezet be Portugália

A lépés egy kísérleti projekt részét képezi, amelyet 2019 végére hajtanak végre, nagyszabású bevezetésére csak ezt követően kerülhet sor. A portugál fogyasztók minden szuper- vagy hipermarketekbe visszavitt műanyag palack fejében kettő és öt cent közötti visszatérítésben részesülnek. A visszatérítésre nem … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A műanyag palackok visszagyűjtését ösztönző rendszert vezet be Portugália bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fenntarthatóság mint új kategória a Bocuse d’Or budapesti döntőjén

Február 5-én zajlik a Bocuse d’Or szakácsverseny magyarországi döntője, ahol eldől, hogy a hat döntős séf közül ki képviselheti hazánkat az európai selejtezőben. Idén egy új elismerést is szerezhetnek a versenyzők: a fenntartható főzést különdíjjal jutalmazza a S.Pellegrino. Két Michelin-csillagos … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Egyéb kategória, Nemzetközi tudományos hírek | A fenntarthatóság mint új kategória a Bocuse d’Or budapesti döntőjén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fenntartható gazdaság és mezőgazdaság kérdései a Kaposvári Egyetemen

Nemzetközi rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2019. november 13-14-én. Az angol nyelvű konferencia plenáris ülésein a fenntartható gazdasággal és mezőgazdasággal kapcsolatos előadások hangzottak el, amelyeket nemzetközi és hazai szakemberek tartottak, összefoglalva az új gazdasági elméletek … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Hírek és események | A fenntartható gazdaság és mezőgazdaság kérdései a Kaposvári Egyetemen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Továbbra is fókuszban a fenntartható vendéglátás

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felkérésére A fenntartható és egészséges táplálkozás – Fókuszban a vendéglátás címmel tartott előadást Dr. Lugasi Andrea a szövetség Fenntartható Táplálkozás címet viselő, XXI. Szakmai Konferenciáján 2019. szeptember 28-án.

Kategória: Hírek és események | Továbbra is fókuszban a fenntartható vendéglátás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva