Bősz Attila bejegyzései

Tehetségekkel a fenntarthatóságért program 2.

A Tehetségekkel a Fenntarthatóságért Program 2. keretében a téma iránt érdeklődő szakkollégiumista és MITO Klub tehetségeinkkel Zalaegerszegre látogattunk. A program a GKZ érdeklődő hallgatóival közösen, május 3-5-én zajlott, oktatók és vendégelőadók bevonásával.

Kategória: Hírek és események | Tehetségekkel a fenntarthatóságért program 2. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hallgatói workshop a kutatásokról

Május 2-án, délelőtt a MITO Klub és dr. Erdélyi Éva szervezésében külföldi hallgatóinknak tartottunk workshopot a hallgatói tudományos tevékenységről, a bekapcsolódási lehetőségekről. Délután a magyar képzés hallgatóival folytattuk.

Kategória: Hírek és események | Hallgatói workshop a kutatásokról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Környezetvédelmi kerekasztal a BGE KVIK Kutatói napokon – 2019. április 25-26.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre invitáljuk a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt érdeklődőket!

Kategória: Hírek és események | Környezetvédelmi kerekasztal a BGE KVIK Kutatói napokon – 2019. április 25-26. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának vizsgálata nemzetközi szinten

Egy, a Nature Communications-ban megjelent tanulmányban százötvenhat ország élelmiszerláncát vizsgálták huszonöt fenntarthatósági indikátor alapján.

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának vizsgálata nemzetközi szinten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A borravalózás Szlovéniában

Több, mint négyszáz szlovén embert kérdeztek meg kutatók a borravaló adási szokásaikról.

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A borravalózás Szlovéniában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az élelmiszerhulladék azonosítása és keletkezésének főbb okai bölcsődei és óvodai étkezdékben

Az életkor növekedésével párhuzamosan nő a tányéron keletkező élelmiszermaradék, amelyen az ebédszünetek struktúrájának fejlesztésével lehetne leginkább javítani – írják svéd kutatók.

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Az élelmiszerhulladék azonosítása és keletkezésének főbb okai bölcsődei és óvodai étkezdékben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fogyasztók hozzáállása a fenntartható és egészséges ételek jelöléséhez

Kínai kutatók 1255, honkongi étterembe járó felnőtt véleményét mérték fel az éttermi fogások fenntarthatósággal és egészséggel kapcsolatos jelöléséről. 

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | A fogyasztók hozzáállása a fenntartható és egészséges ételek jelöléséhez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Klímabarát éttermi fogások

A Finn Természeti Erőforrások Intézet kutatói egy olyan menüjelölési rendszeren dolgoznak, amellyel támogatni szeretnék a fogyasztók környezettudatos ételválasztását.

Kategória: Nemzetközi tudományos hírek | Klímabarát éttermi fogások bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fenntarthatóság szemlélete a hazai vendéglátóiparban

A BGE KVIK Kiválósági Központ keretein belül megvalósuló kutatás a hazai és nemzetközi kutatások között is újszerű megvilágításban vizsgálja a magyarországi vendéglátó vállalkozásokat. Napjainkban az üzleti vállalkozásoknak egyre inkább figyelembe kell venniük a működésükből adódó környezeti terhelés csökkentésének, és az üzlet … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Kutatási projektek | Fenntarthatóság szemlélete a hazai vendéglátóiparban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Élelmiszerpazarlás (Food waste)

Az Európai Unió körülbelül 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termel évente, mely egy főre vetítve mintegy 173 kilogramm (Élelmiszerbank, 2016). A fogyasztók, kereskedők és vendéglátósok ennek 70 százalékáért felelősek. A magyarországi adatokat tekintve éves szinten közel kétmillió tonna élelmiszer kerül a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Kutatási projektek | Élelmiszerpazarlás (Food waste) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fenntartható-e az egészséges táplálkozás? Egészséges-e a fenntartható táplálkozás?

A globális klímaváltozás fenyegetései és a növekvő környezeti terhelés problémája életre hív olyan tudományterületeket, melyek az emberiség étrendjének egészségügyi kérdései mellett annak fenntarthatóságát is vizsgálják. Az aktuális táplálkozási ajánlások felülbírálására fenntarthatósági szempontból komoly igény mutatkozik, hogy a lakosság étrendjét nemcsak … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Kutatási projektek | Fenntartható-e az egészséges táplálkozás? Egészséges-e a fenntartható táplálkozás? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A karbonlábnyom-számítás a vendéglátásban – környezetterhelés-mérés és a csökkentési lehetőségek vizsgálata

A környezetterhelésről és különböző vonatkozásairól egyre több tanulmány születik. A mezőgazdasági termelés, az alapanyagok előállítása és szállítása és az élelmiszeripar, valamint élelmiszerek vendéglátásban történő feldolgozása, illetve a keletkező élelmiszerhulladék kezelése, esetleges megelőzése, közvetlenül vagy közvetve, mind hatással vannak környezetünkre.

Kategória: Kutatási projektek | A karbonlábnyom-számítás a vendéglátásban – környezetterhelés-mérés és a csökkentési lehetőségek vizsgálata bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Borravaló és feketemunka a vendéglátásban

A vendéglátóhelyek üzemeltetési költségeit vagy éppen bevételeit számos törvényes és törvénytelen eszközzel lehet módosítani. A kutatás ezen eszközök közül kíván néhányat beazonosítani, illetve szekunder és empirikus kutatás segítségével megközelítően feltárni ezek természetét és nagyságrendjét.

Kategória: Kutatási projektek | Borravaló és feketemunka a vendéglátásban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyenlő esélyek a vendéglátásban

A vendéglátás-turizmus területén is számos kihívással, problémával találkozunk, amelyekre tudományos igényességgel, etikai és jogi szempontból szintén reflektálni kell. Ilyen különösen a fogyatékkal élő és a családos emberek kiszolgáltatott, hátrányos helyzete (pl. a munkavállalók és a vendégek körében), amely szükségessé teszi … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Kutatási projektek | Egyenlő esélyek a vendéglátásban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva